Standpunten
Hieronder kan u kennis maken met de opinie van uw zelfstandigenorganisatie. Vanzelfsprekend waarderen wij uw mening.
Financiering van de toekomstige pensioenen : de Koninklijke Unie van de Middenstand steunt het voorstel van minister LaruelleFinanciering van de toekomstige pensioenen : de Koninklijke Unie van de Middenstand steunt het voorstel van minister Laruelle
De financiering van ons huidig wettelijk pensioenstelsel berust momenteel volledig op het repartitieprincipe : de actieve beroepsbevolking betaalt de huidige generatie gepensioneerden! Dit op basis van demografische coördinaten.
Op lange termijn is dit systeem niet houdbaar.
Een ander concept bestaat erin dat ieder actief persoon zelf, via een broninhouding, z’n toekomstig pensioen opbouwt. M.a.w. hoe langer de actieve loopbaan, hoe hoger het pensioen. Op die manier draagt iedereen een groot stuk verantwoordelijkheid voor de hoogte van z’n eigen toekomstig pensioen. Dit systeem wordt reeds toegepast in Zweden.
Minister van KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw & Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle schuift een combinatie van beide systemen naar voor om ons pensioenstelsel in de toekomst te gaan financieren. Er werd reeds een studie besteld om een synergie van beide financieringsvormen te evalueren.
Minister Laruelle beklemtoont dat deze zogenaamde 1e pensioenpijler, niet langer los kan gezien worden van de complementaire 2e en 3e pensioenpijler, met name de groepsverzekering en het individuele pensioensparen. Een samengaan van deze drie financieringsvormen is een conditio sine qua non voor een financieel gezond en evenwichtig pensioenstelsel.
De Koninklijke Unie van de Middenstand wil de Koopjeswet afschaffen.
De redenering dat de sperperiodes de handelaars/winkeliers moeten beschermen tegen de grote winkelketens is nonsens.
De prijzen van de winkelketens zijn immers het hele jaar door lager. Precies door de afschaffing van de sperperiode krijgt de winkelier meer opportuniteiten om gerichte acties te ondernemen. De winkelier moet met zijn prijzen sowieso opboksen tegen de grote ketens. Hij moet het veel meer hebben van persoonlijk contact, advies en vooral klantenservice.
Een veelgehoorde klacht van winkeliers is het feit dat de sperperiodes veelal dode momenten zijn: de consument stelt zijn geplande aankopen uit tot de solden! De afschaffing van de koopjeswet kan ervoor zorgen dat de winkelier het ganse jaar door aan “normale” prijzen kan verkopen: nu verkoopt hij tijdens de sperperiode niets, en daarna enkel aan verlaagde prijzen…
Daarenboven blijkt dat de winkeliers zeer dikwijls zelf de sperperiode omzeilen door allerlei creatieve oplossingen zoals “totale uitverkoop wegens verbouwingen” of door te solderen onder de toonbank… De sperperiode is ook nadelig voor de consument: Indien handelaars vaker kortingen geven of andere acties ondernemen, zullen zij automatisch meer volk over de vloer krijgen. Beiden worden er dus beter van…
Uitbreiding centrumzone jaagt handelaars op kosten!
Jong VLD Gent vindt het onaanvaardbaar dat Schepen Temmerman bij de forse uitbreiding van de centrumzone totaal geen rekening heeft gehouden met de zelfstandigen, handelaars, vrije beroepen, ... die er noodzakelijkerwijs toe verplicht worden bovengronds te parkeren. Ook de Koninklijke Unie van de Middenstand (KUM), die de belangen van de lokale middenstand behartigt, is dezelfde mening toegedaan en verwerpt dan ook resoluut de nieuwe regeling waarbij de parkeerkosten drastisch de hoogte worden ingejaagd.
Samen schuiven ze een concreet voorstel naar voren om zo snel mogelijk aan deze problematiek tegemoet te komen. Stephanie D’Hose (voorzitter Jong VLD Gent): “We dringen aan op de snelle invoering van een gemeentelijke parkeerkaart voor zelfstandigen. In tegenstelling tot de berichtgeving maken we ons sterk dat hier wel degelijk een wettelijke basis voor bestaat.”
De praktische modaliteiten voor de uitreiking van de parkeerkaart laten ze voorlopig open. Wel pleiten zowel Jong VLD Gent als de KUM ervoor dat de kaart tegen een aantrekkelijk tarief zou uitgereikt worden, zonder onnodige administratieve lasten te creëren.
Tevens herhaalt Jong VLD Gent haar pleidooi voor het invoeren van het gratis kortparkeren, zowel bovengronds als ondergronds. Stephanie D’Hose: “We zijn ervan overtuigd dat gratis kortparkeren een positief effect kan hebben op de economie in de binnenstad, en dan vooral voor de middenstanders in de, minder drukke, omliggende straten.”
De KUM stelt zich verder vragen bij het invoeren van het regime van betalend avondparkeren in de volledige centrumzone. Yves Vandewal (Directeur KUM): “We vrezen dat dit wel eens een negatieve invloed zou kunnen hebben op de horeca in de binnenstad en we dringen er dan ook op aan de nieuwe parkeersituatie voldoende te evalueren en acties te nemen waar nodig.”
Meer info?

- Tel.: 0499 59 39 69

- Tel.: 0476 29 82 17
De Koninklijke Unie van de Middenstand blij met steun van andere middenstandsorganisaties!
De Koninklijke Unie van de Middenstand ijvert al langer voor een algemene dereglementering van de Wet op de Handelspraktijken. De KUM is blij te vernemen dat er nog een middenstandsorganisatie op de kar van de KUM springt.
De problematiek van de openingsuren, wekelijkse rustdagen, sperperiodes edm…is het perfecte voorbeeld van concurrentievervalsing en beknotting van het vrije ondernemen. Het feit alleen al dat er talloze uitzonderingsmaatregelen op deze wetgeving zijn (tankstations, toeristische centra enz…) geeft aan dat we met een voorbijgestreefde reglementering kampen. Loop maar eens een nachtje rond in b.v. New-York, the City that never sleeps… De spreekwoordelijk onzichtbare hand van de economie is ook hier zijn werk aan het doen. De huidige economische uitdagingen kunnen we niet langer tegenhouden!
Laat ondernemers vrij in hun keuze wanneer en hoeveel ze willen werken. Stop ook aan de betutteling van de werknemers. De vrije markteconomie zal de werknemer die meer wil werken ook beter vergoeden.
De KUM zal dan ook met genoegen de petitie van het LVZ ondertekenen!
De Koninklijke Unie van de Middenstand wil startlening Participatiefonds, toegankelijk maken voor àlle startende zelfstandigen!
Recente studies wezen uit dat ons land zeer slecht scoort inzake het aantal startende ondernemers. De redenen hiervoor zijn gekend: gebrekkige sociale zekerheid, het hoge risicogehalte, de vestigingswet en niet in het minst, het gebrek aan kapitaal.
Wat dit laatste betreft; er is goedkoop startkapitaal beschikbaar (max. € 30.000,00 tegen 3% a 4% intrest) via het Participatiefonds (openbare federale financiële instelling), doch dit is enkel toegankelijk voor niet werkende werkzoekenden die een eigen onderneming willen opstarten.
De Koninklijke Unie van de Middenstand, erkend steunpunt van het participatiefonds, moet dagelijks potentiële starters teleurstellen omdat ze niet ingeschreven zijn als werkzoekende. Dit is een gemiste kans…
We roepen dan ook de politieke verantwoordelijken op om de startlening zo snel mogelijk toegankelijk te stellen voor elke startende zelfstandige. De voorwaarde van werkloosheid is totaal voorbijgestreefd en niet meer kaderend in de initiële doelstelling van het verminderen van de werkloosheid!
Rookverbod in de HORECA?
De Koninklijke Unie van de Middenstand is bijzonder tevreden met het voorstel om het roken toch toe te laten in cafés.
Sedert het begin van de heisa rond het roken roept de KUM op om de café uitbaters zelf te laten beslissen of er mag gerookt worden of niet in hun zaak. Zijn beslissing moet vervolgens duidelijk geafficheerd worden in de zaak.
Zo heeft iedereen, roker en niet roker, de volledige vrije keuze om een zaak binnen te stappen die aan zijn wensen tegemoet komt.
Dit voorstel moet bijdragen aan de maatschappelijke tolerantie en een einde maken aan een sfeer waarin mensen elkaar processen aandoen op basis van de talrijke reguleringen en bemoeienissen van de overheidsinstanties.
Wet van 8/08/2002 op de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties werkt niet.
Bij dagelijks wordt onze middenstandorganisatie Koninklijke Unie van de Middenstand (KUM) geconfronteerd met bezorgde ondernemers die klagen over het feit dat hun klanten éénzijdig betalingstermijnen wijzigen of opleggen;
daarenboven is in ons land de BTW opeisbaar vanaf het ogenblik dat een goed of een dienst wordt geleverd (Wet op de BTW art. 17 en 22). Dat wil zeggen dat de verkoper ook nog eens de BTW moet voorschieten aan de Staat.
Ondanks de wet van 7/08/2002 op de betalingstermijnen, stellen we vast dat dit probleem dreigt te verworden tot een (inter)nationale sport. Onnodig te beweren dat hierdoor heel wat (kleine) ondernemers in moeilijkheden geraken. Gerechtelijke invordering door de verkoper/leverancier is een mes dat meestal in eigen vingers snijdt: de klant/schuldenaar zoekt alras een andere leverancier.
Om die reden roept de KUM de federale regering op om:- de datum van de opeisbaarheid van de btw aan te passen
- bijkomende (strengere) maatregelen te nemen die slechte betalers tot andere gedachten brengen
Zelfstandige Bijberoep bedreigd?
De zelfstandigenorganisatie UNIZO pleit voor de afschaffing of verplichte beperking in tijd van het zelfstandig bijberoep voor bepaalde sectoren. Ze neemt hierbij het voorbeeld van de bouwsector. Er wordt teveel misbruik gemaakt van het systeem aldus UNIZO. De voordelen van het zelfstandig bijberoep zijn volgens hen: “weinig tot geen administratieve verplichtingen”,” weinig of geen sociale bijdragen”, “fiscaal gunstig regime” en het vangnet van steeds terug te kunnen vallen op het hoofdberoep.
De Koninklijke Unie van de Middenstand spreekt dit standpunt met klem tegen! De fundamentele basiswaarde van vrijheid van ondernemen wordt hier geweld aangedaan. Iedereen moet in volle vrijheid kunnen ondernemen!
De opmerking dat er geen of weinig sociale bijdragen dienen betaald is slechts ten dele juist: vanaf een netto jaarlijks beroepsinkomen van € 11.420,00 betaalt de bijberoeper evenveel als de hoofdberoeper. Daarenboven bouwt eerstgenoemde weinig tot geen extra sociale rechten op. Het gaat hier dus eigenlijk om een verkapte belasting.
We ontkennen niet dat er misbruiken zijn maar het kind met het badwater weggooien is geen goede oplossing. Ons land is overbezaaid met controlemechanismen, reglementeringen en ambtenaren. De KUM kiest er voor de controles op zwartwerk en fiscale fraude drastisch te verstrengen.